top of page

the CORE

Nguyễn Đặng Anh Dũng
Võ Đình Huỳnh l Nguyễn Thị Anh Thư

Nguyễn Văn Trung l Trần Tuấn Kiệt


Photographs : Dũng Huỳnh

The project is located in a small alley called Hao Sy Phuong in Cho Lon, built 100 years ago – when Chinese merchants set up loads of shophouses in Saigon.

In the general composition, the two-storey buildings are oriented around a shared courtyard, which helps to catch wind and light while also being a space for community interaction. Individually, each module of the two upper-lower houses shares a mutual atrium. This is the ventilation route and the solution to the lack of light created by a typical shophouse’s long and narrow floor plan. Those two sharing qualities in both general composition and module structure illustrate the solidarity characteristic of the Chinese community.

In the general composition, the two-storey buildings are oriented around a shared courtyard, which helps to catch wind and light while also being a space for community interaction. Individually, each module of the two upper-lower houses shares a mutual atrium. This is the ventilation route and the solution to the lack of light created by a typical shophouse’s long and narrow floor plan. Those two sharing qualities in both general composition and module structure illustrate the solidarity characteristic of the Chinese community.

The renovation focuses on exploiting the value of those atriums –THE CORES.